Valaistusta valmisteluihin

Voisi kuvitella, että mitä aiemmin matkavalmistelut aloittaa, sitä helpompaa on matkalle lähtö. Näin varmasti onkin, mutta mikäli jokin oleellinen valmistelujen vaihe viivästyy, vaikuttaa se vääjäämättä myös muiden asioiden hoitamiseen. Näin kävi minulle.

Tehtyäni kesällä päätöksen pidempikestoisen reissun toteuttamisesta talven 2014-2015 aikana alkoi ajatuksiini hiljalleen tulvia asioita, joita tulee hoitaa ja huomioida ennen kotioven sulkemista ja suunnan ottamista kohti kaukomaita. Kirjasin ylös ajatuksiani sitä mukaa, kun niitä ilmaantui mieleeni, vaikka vapaan ja matkan suhteen ei mitään ollut vielä löytykään lukkoon. Valmistelin siis vaivihkaa varsinaisia valmisteluja, joita tulisin toteuttamaan sitten, kun ajankohdat tarkentuisivat.

Suunnitelmallisena ja toisinaan ehkä järjestelmällisenäkin ihmisenä en olisi kesällä voinut kuvitellakaan, että olen marraskuussa tilanteessa, jossa olen viettänyt puolen vuoden vapaastani jo kolme viikkoa kotikaupungissani Kouvolassa, en ole ostanut vielä lentoja ja matkaseurakin on vielä hieman kysymysmerkki! Noh, elämä on toisinaan tällaista..

Se, että lähtöpäiväni ei ole ollut tarkkaan tiedossa, on johtanut siihen, että lähtövalmistelut ja asioiden hoito ovat viivästyneet. Oikeastaan muutamia juttuja lukuun ottamatta, olen ryhtynyt toteuttamaan matkavalmistelujani vasta lomani alettua. Toisaalta sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää tässäkin paikkansa. Eli kun on miettinyt asiat etukäteen valmiiksi, menee loppuunsaattaminen suhteellisen kivuttomasti.

Mitä sitten huomioida pidemmälle reissulle lähtiessä?

Etukäteisvalmisteluihin löytyy vinkkejä lukuisilta matkailuun liittyvillä sivustoilla internetissä. Repuureissuun mielivälle (miksei muillekin) erinomainen opus on myös Madventureksen Uusi kansainvälisen seikkailijan opas, josta löytyy asiantuntevaa näkemystä ja ohjeistuksia asiaan kuin asiaan. Itse sain tämän läksiäislahjaksi ihanilta ystäviltäni, kiitos siitä!

Tässä vielä omista muistilapuistani koostettua listaa asioista, jotka osaltani tuli pohdittavaksi ja hoidettavaksi ennen kuin matkalle lähtö koittaa. Nämä siis sen jälkeen, kun on saanut varmistettua, että matkaa varten järjestyy riittävästi vapaita (olkoon se sitten työelämässä olevalta irtisanoutuminen, virkavapaa, vuosilomat tms.) ja talouskin on jollain tapaa hallittavissa (mikä järjestynee esim. etukäteen säästämällä ja/tai matkan ohessa työskentelmällä). Itselleni järjestyi työstäni vuosilomien ja palkattoman vapaan yhdistelmällä 6 kk lomailuaikaa, ja matkakassa on karttunut tietoisella säästämisellä ajan kuluessa. Säästöt ovat kertyneet kohtuudella, eli ei ole tarvinnut nälkää nähdä ja vapautta tekemisiinkin on ollut oman mielen mukaan! Olen toistaiseksi pärjännyt ilman autoa, joten se lienee yksi huomionarvoinen tekijä säästöjen karttumisessa.

1. Lennot

  • Mitä aiemmin lennot ostaa, sitä todennäköisemmin ne saa halvemmalla.
  • Äkkilähdöillä tai sopivaan saumaan ilmestyneillä tarjouksillakin lentoja on kyllä mahdollista saada edullisesti. Minä turvaudun tähän vaihtoehtoon!
  • Jos on valmis ottamaan lennot pidemmän kaavan kautta vaihtoineen, niin hintaa saa painettua jonkin verran suoria lentoja alemmas.

2. Terveys

  • Rokotukset: Matkakohteen/-kohteiden osalta rokotustarpeen varmistaminen hyvissä ajoin. Rokotuksista saatava suoja voi edellyttää useamman rokotteen ottamista rokotusvälin vaihdellessa rokotekohtaisesti.. Rokotuksista enemmän edellisessä kirjoituksessani ”Piikkejä ja pillereitä”.
  • Hammaslääkäri: Tarkastuskäynnillä voi ennaltaehkäistä turhia särkyjä.. (puhuu ihminen, joka kyllä kävi hyvissä ajoin hammaslääkärillä, mutta joka onnistui saamaan hammassäryn aikaan tällä viikolla puraistuaan nachoa väärässä kulmassa!)
  • Lääkkeet ym.: Riittävän lääkearsinaalin kokoaminen onkin sitten jokaisen harkittava tarpeen mukaan. Henkilökohtaiset lääkkeet (respetit mukaan), malarianestolääke, särkylääke, maitohappobakteerit, hiilitabletit, imodium, osmosal, antibiootti (joka paikasta ei antibioottireseptejä varmuuden varalle kirjoiteta niiden turhan käytön välttämisen vuoksi), hydrokortisoni, bepanthen, käsidesi, puhdistusaine, ideaaliside, laastarit, aurinkorasva, hygieniatuotteet jne. Lääkkeitä löytyy myös ulkomailta, mutta valikoima varmasti vaihtelee alueittain..jotkin asiat lienee helpompi hoitaa Suomesta etukäteen.

3. Kodin järjestelyt

  • Asunto: Huolimatta siitä, että asuuko vuokralla vaiko omistusasunnossa, on mietittävä, mikä on järkevin vaihtoehto kulujen minimoimiseen matkan ajaksi. Irtisanoako vuokrasopimus, myydäkö asunto, vuokratako asunto matkan ajaksi, jättääkö asunto tyhjilleen ja hoitaa siitä aiheutuvat kulut…?  Riippuen vaihtoehdosta tulee eteen mietittäväksi myös esimerkiksi huonekalujen ja tavaroiden säilytys, kukkien hoito ym.

4. Asiakirjat ja ilmoitukset

  • Passi: Passin voimassaoloaika kannattaa tarkistaa, koska monissa maissa vaaditaan passin voimassaoloa esimerkiksi 6 kk maasta poistumisen jälkeen. Mikäli matka kohdistuu useampiin maihin, on hyvä tarkistaa, että passissa on riittävä määrä tyhjiä sivuja.
  • Viisumit: Viisumitarve kohdemaihin ja viisumin hakeminen (ennen matkaa vai matkan varrelta) on hyvä selvittää ennen matkaa.
  • Kansainvälinen rokotustodistus/-kortti: Tarvitaan erityisesti, jos matkustaa maissa, joissa keltakuumetta esiintyy. Muutoinkin varmasti hyvä olla.
  • Posti: Asuinosoitteen muutos maistraattiin tai postin edelleenlähetys (maksullinen) matkan ajaksi luottohenkilölle.
  • Tilaukset ja jäsenyydet: Tilauslehtien peruminen ja muiden mahdollisten jäsenyyksien (kuntosalit tms.) hoitaminen ylimääräisten kustannusten minimoimiseksi.
  • Pankkiasiat: Tilit, kortit, korttien turvarajat, verkkopankkitunnukset, e-laskut  ym.
  • Vakuutukset: Matkavakuutus ja matkatavaravakuutukset kuntoon. Monet matkavakuutukset eivät kata automaattisesti esimerkiksi 6 kk yhtäjaksoisesti kestävää matkaa. Matkatavaravakuutuksen osalta on syytä tarkistaa vakuutettujen matkatavaroiden arvo, digitalisoitumisen myötä matkatavaroiden arvo voi yllättäen nousta melko suureksikin. Matkavakuutuksen kilpailutusta kannattaa myös harkita.
  • Puhelinliittymä ja nettiyhteydet: Puheliniittymän muuttaminen tarpeiden mukaiseksi (puhe- ja datapaketit minuttihinnoille..) ja kodin nettiyhteyden peruminen ylimääräisten kustannusten minimoimiseksi.
  • Kela: Pidempiaikaisesta, tilapäisestä oleskelusta ulkomailla tulee ilmoittaa Kelaan, jotta pysyminen Suomen sosasiaaliturvan piirissä on taattua..
  • Matkustusilmoitus Ulkoministeriölle: Matkustus- ja yhteistietojen antaminen ulkoministeriölle mahdollisien kriisitilanteiden varalle. Matskustusilmoitusta on hyvä päivittää matkan aikana kohdemaan vaihtuessa.
  • Tärkeiden asiakirjojen kopiointi ja skannaus sähköpostiin.
  • Valtakirja luottohenkilölle mahdollisten asioiden hoitoa varten Suomessa.
  • Tärkeiden yhteystietojen mukaan ottaminen (pankkikortin katoaminen yms. numerot..)

5. Matkavarustelu

  • Hankinnat: Onko jotain, mitä pitäisi hankkia ennen reissulle lähtöä? Tarvittavat varusteet riippuvat hyvin pitkälti siitä, minne matka suuntautuu ja minkalaisia tekemisiä matkaansa sisällyttää.
  • Pakkaus: Ah, niin epämiellyttävä toimenpide miettiä sitä, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei! Mitä vähemmän sitä parempi. Helpommin sanottu kuin tehty…

Follow my blog with Bloglovin

Piikkejä ja pillereitä
Lähtö lähenee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *